Količina:

0


Znesek:

0,00

Ko ptice soncu zapojejo, se svatovsko petje začne

Vsako pomlad točno ob določenem času se v ptičjih samcih prebudi nagonsko čustvo petja. Z jesenjo to čudežno petje utihne. Ste to že kdaj zaznali? Jaz vsako leto, pa vi?

To je čas zapeljevanja z vejico cvetoče češnje, s črvičkom v kljunu ali preprosto z ulovljeno vodno bilko v kljunu za zametek gnezda. Tako to počne čopasti ponirek. Vse je to v namen novega rojstva. Ravno v času velike noči. Priprave na starševstvo se začnejo z dvorjenjem. Samci si nadenejo najbolj barvito perje, bogato svetleče. Z gromkim petjem, samici sporoča koliko je močan in čvrst. Hkrati  njegovo petje za konkurenčne samce pomeni izgon iz istega območja. In če ne odide, se marsikdaj zgodi tudi močni spopad. Milozvočno petje ima pri pticah dva pomena. Zapeljevanje, osvajanje in izgon vsiljivcev. Za izbiro partnerja so pomembni zunanji videz, velikost, moč petja in snubitveni vedenjski vzorec. Vse za dobro genetsko gradivo in starševske sposobnosti. Tudi starost je pomembna pri izbiri z vidika izkušenosti, saj imajo izkušenejši bolj goreče in prepričljivo nastopanje in izkušnje štejejo. Del snubitve je tudi hrana, ki jo samci podarijo samici. Na tak način sporočajo, da bo samec sposoben obilo hraniti tako njo kot mladiče. Nekateri pari se združijo samo za eno sezono, drugi pa so si zvesti leto za letom. 

Gnezdenje in vzreja je poglaviten dogodek v ptičjem življenju. Narediti gnezdo, valiti jajca, poskrbeti za razvoj mladičev, vse to so nagonska dejanja. Nekatera gnezda so silno preprosta, druga umetelna. Od kotanj v zemlji do mehkega puha ali zapletene gradbene konstrukcije, odvisno od vrste. Čas gnezdenja je odmerjen tako da se mladiči izvalijo takrat,  ko je za njih na voljo največ hrane. 

Jajca za valjenje nastanejo v samici nekaj dni preden jih izleže. Samica se v tem času izdatno hrani. Vrtne ptice običajno ležejo jajca v jutranjih urah, po eno jajce na vsakih štiriindvajset ur. Tu je tudi igra s številkami. Nekateri ptiči imajo ob leglu vedno isto število jajc. Pri drugih je to odvisno od količine hrane in zdravja. Čeprav samica znese eno jajce na dan, začne redno valiti šele, ko so vsa jajca v gnezdu. Zaradi tega se mladiči izvalijo hkrati. Izvalitev se prične preden mladiči pridejo na dan. Z ojačenim belim roževinastim zobom, ki je na kljunu, si v jajcu najprej izdolbejo luknjo. Nato v nekaj urah lupino obročkasto prebijejo. Dvignejo vrh, tako lahko naposled pridejo na plano. Temu sledi tudi daljše obdobje vzrejanja mladičev. Takoj po izvalitvi starši odstranijo jajčne lupine, da preprečijo morebitno okužbo mladičev. Starševska skrb za rast in neodvisnost se začne takoj ko se znebijo jajčnih lupin. Hranijo jih in grejejo s svojo toploto. Za hranjene porabijo starši cel dan, zato v tem času velikokrat pomagajo samci. 

Polet in zrelost sta dosežena, ko se mladiči popolnoma operijo. Tudi gnezdo postane pretesno. Morajo ga zapustiti, prve dni izven gnezda se bolj malo spreletavajo, čepijo na vejah in čakajo starše da jim prinesejo hrano. Ko jim popolnoma zraste perje, so bolj samozavestni in začnejo slediti staršem. Čas samostojnosti je precej različen od posameznih vrst. 

 Posebnost so kukavičji mladiči. Kukavica svoja jajca podtakne v tuja gnezda, manjšim ptičem od sebe. V gnezda ptic ki imajo barvo jajc podobna njihovim zvalijo svoja jajca. Temu načinu rečemo parazitiranje. Krušni starši mladiča kukavice hranijo z vso skrbnostjo. Mladič kukavice, ki se zvali pred gostiteljevimi mladiči z ukano, s svojim širokih hrbtom izrine vsa jajca iz gnezda ptice  pri kateri gostuje. Kukavice niso edine ptice ki parazitirajo. To stori tudi škorec. Včasih ležejo eno od svojih jajc v tuje gnezdo svoje vrste. Pri tem odstrani eno jajce, da ta nebi pozneje opazil, kaj se je zgodilo. 

In ko se podam po brezpotjih narave vsako pomlad ob tem času vtaknem v žep kovanec, to je vraževerje, lepo je v nekaj verjeti. Vrača se kukavica, ko slišim prvič njen kuk-ku, kuk-ku-ku, zagotovo vem, da pomlad je tu. Takrat se brž primem za kovanec: vraža, ki nam prinese denar za to leto. Poskusite še vi, naredi nam prijeten občutek. Vraža velja samo, ko prvič v letu zaslišite kukavico peti.

In ko bo spet pravi čas, vas povabimo na potepanje in opazovanje ptic! Zdaj pa vas povabimo, da se preizkusite v peki sladkih ali slanih gnezdec.

Vesele Velikonočne praznike vam želimo!

Ekipa Ekozeleno


 
Objavo o gnezdenju ptic je prispevala
Zlata Vahčič
ornitologinja,
vodnica, predavateljica,
izvajalka delavnic.