Količina:

0


Znesek:

0,00

Zdravi z ajurvedo

Ajurveda oziroma veda o življenju izhaja iz Indije, kjer jo prakticirajo že več tisoč let. Velik poudarek daje preventivi in skrbi za zdravje. S pomočjo pravilne prehrane, dnevnega ritma, masaž, aromaterapije in zelišč ajurveda skrbi za vsesplošno zdravje in dobro počutje. Za razliko od mnogih drugih sistemov ne temelji na načelu enako za vse, temveč so njeni pristopi izrazito usmerjeni k posamezniku.

Ajurveda namreč prepoznava tri osnovne energije oziroma doše Vato, Pitto in Kapho, ki določajo fizične in psihične lastnosti posameznika. Vsak se rodi s točno določeno kombinacijo in razmerjem le teh, kar hkrati tudi določa kakšna prehrana in življenjski slog sta najbolj primerna za vas.
začimbe
ajurvedski izdelki Vata, ki ji vladata elementa prostora in zraka je znana po svoji vihravi naravi, vitki in visoki postavi ter stalnim občutkom hladu v telesu. Zato ji bolj ustrezajo toplejši meseci, prav tako pa je zanjo priporočljivo, da uživa bolj hranljiva, topla in tekoča živila, ki telo pogrejejo. To vključuje enolončnice z veliko korenske zelenjave in polnovrednimi žiti pa tudi oreščke in semena.

Pitta ima močno voljo in dobre vodstvene lastnosti, odlikuje pa se tudi v športih, saj ima od vseh doš najbolj razvite mišice. Njena ognjena narava se kaže tudi v tem, da ji je pogosto vroče, zato se soncu raje izogiba, prijajo pa ji živila, ki telo hladijo. Sem med drugim spadajo razne solate, sladko sadje in  riž.

Kapha je izmed vseh doš najbolj stabilna in prizemljena, kar se kaže tudi v močnejši postavi in premišljenosti pred hitrim prejemanjem odločitev. Zanjo so najbolj priporočljiva lahka, suha in nekoliko grenka živila, kot so zelenolistnata zelenjava, ajda, proso, ječmen in suho sadje, ter tople začimbe.

V naši ponudbi sedaj najdete BIO slovenske ajurvedske prehranske izdelke, ki so posebej prilagojeni posameznikom. Izberite med Vata, Pitta, Kapha in tridoša muesliji ali pa se  posladkajte z ajurvedskimi pudingi in začimbno kavo, ki so primerni za vse konstitucije ali doše.