Količina:

0


Znesek:

0,00

Buče; kosilo in namizni okras v enem

Jesen kar prekipeva od živih barv! Rumeni, oranžni in rdeči toni ne sijejo zgolj s krošenj dreves, temveč tudi s polja. Jesenke buče so vseh oblik, velikosti in presenetljivo tudi barv. Najbolj poznane so verjetno živo oranžna hokaido in njena nekoliko bolj bleda sestrična maslenka. Pogosto se na krožniku znajde tudi muškatna buča, ki zaradi svoje velikosti lahko nahrani precej veliko druščino. Vendar pa lahko najdemo tudi nekaj precej bolj nenavadnih primerkov te jesenke zelenjave. V nadaljevanju si lahko preberete katere buče so najboljše za na krožnik, katere pa se bolj obnesejo kot namizni okras.

buče
Hokaido buče so zaradi visoke vsebnosti škroba in bogatega okusa, ki nekoliko spominja na kostanj še posebej primerne za peko v pečici, uporabimo pa jih za nadeve, juhe, narastke, polpete, ocvrtke, medtem ko marmelade, kompoti ali sladoledi iz teh buč ponavadi niso najbolj uspešni. 

Muškatne buče imajo nežnejši okus in vsebujejo precej manj škroba. Zaradi tega so zelo primerne za sladice in marmelade, ne pa za njoke in cmoke. 

Maslenko odlikuje blag, maslen okus, ki spominja na lešnike. Zaradi debele lupine je zelo dolgo obstojna, zato lahko v juhah iz te buče uživamo še dolgo v zimo, primerna pa je tudi za sladice in marmelade. 
buče hokaido

Bučke patišon so manjše buče zvezdaste oblike, najpogosteje bele barve, čeprav najdemo tudi rumene, zelene, oranžne in pisane primerke. Še nedozorele so primerne za vlaganje, zrele pa je najbolje popeči, saj pri kuhanju v vodi hitro zgubi okus, ki sicer nekoliko spominja na kumaro. 

Vedno bolj priljubljene so tudi čajote ali bodeče buče. Od drugih buč se ločijo po živo zelena bodeča lupina, eni sami koščici in blagem, nekoliko sadnem okusu. Uživamo jih lahko surove, kuhane ali pečene, odlično pa se obnesejo tudi v sladicah. Nekoliko težavnejše je zgolj njihovo lupljenje. 

Buča špagetarica je pri nas nekoliko manj poznana, a izjemno zanimiva sorta. Med kuhanjem se njeno meso spremeni v zelenjavne špagete, sicer precej nevtralnega okusa. Najlažje jo pripravimo tako, da jo spečemo v pečici. Če želite, da njeno meso resnično posnema špagete, jo prerežite počez in ne po dolgem, tako boste dobili daljša vlakna.
noč čarovnic
Svinjska buča je zanimiva predvsem zaradi svoje velikosti, okus pa je precej neizrazit. Še najbolje se obnese, če jo skupaj z jabolki prekuhamo v marmelado ali pa jo izdolbemo za noč čarovnic.

Vendar pa niso vse buče užitne. Okrasne buče v obliki krempljev, kron ali pisane zeleno-rumene, z bradavičasto lupino niso užitne saj vsebujejo strupeno grenčično snov kukurbitacin.  Še vedno pa jih lahko uporabite za okras in tako polepšate praznično pogrnjeno mizo ali vhodno vežo. 
okrasne