Količina:

0


Znesek:

0,00

5 nasvetov za zeleno, okolju prijazno nakupovanje

Tudi tedenski nakup živil je priložnost, da naredite majhne korake k bolj okolju prijaznemu, zelenemu načinu življenja. V resnici je povsem preprosto!

1. Prinesite svojo vrečko

Plastične vrečke so nerazgradljive in močno onesnažujejo okolje. Namesto, da živila domov prinesete v plastičnih, raje uporabite tekstilne vrečke za večkratno uporabo, ki jih prinesete od doma. Obstaja več različic, od velikih nosilnih, kamor lahko pospravite celoten nakup, pa do manjših, primernih za shranjevanje sadja, zelenjave in živil v rinfuzi.
vrečka za sadje in zelenjavo
2. Kupujte izdelke v rinfuzi in izberite večja pakiranja

Čeprav se na prvi pogled zdi nadvse priročno kupiti posamično zavite prigrizke, pa prav majhni izdelki pripomorejo k največ odpadne embalaže glede na svojo težo. Poskušajte izbirati izdelke s čim manj embalaže. To lahko storite z nakupom živil v rinfuzi, ki jih pospravite v lastne vrečke, ali pa z nakupom večjih pakiranj živil.


izdelki v rinfuzi
3. Izberite okolju prijazno embalažo

Odpadni embalaži se ne da popolnoma izogniti. Poskušajte čim bolj zmanjšati njeno porabo (nasvet 1 in 2), kadar pa to ni mogoče poiščite izdelke, ki so zapakirani tako, da odpadno embalažo lahko reciklirate ali ponovno uporabite. Sem spadajo stekleni kozarci, papirna in kartonasta embalaža, bees wrapnamesto plastične folije itd.


bees wrap
4. Načrtujte (tedenski) nakup

Slovenci letno zavržemo povprečno 74 kg hrane. S tem ne zavržemo samo hrane, ki je mnogim primanjkuje, temveč porabljamo tudi energijo in vodo, ki sta potrebni pri pridelavi in predelavi živilskih izdelkov. Vestno načrtujete svoje nakupe in se v trgovino odpravite takrat, ko je to zares potrebno (ter pri tem ne nakupite preveč).


načrtovanje nakupa
5. Izberite ekološke izdelke

Konvencionalna pridelava in predelava hrane se poslužuje številnih okolju škodljivih postopkov. Seveda nam ni potrebno poudarjati, da pesticidi in druge kemikalije s katerimi so taka živila obdelana tudi vašemu zdravju ne naredijo nobene usluge. Izdelki z ekološko oznako so prava izbira, ki nam prinese veliko dolgoročnih koristi!
ekološka zelenjava