Količina:

0


Znesek:

0,00

ČEMAŽEVA JUHA

ČEMAŽEVA JUHA

  • Pristavimo lonec vode in počakamo, da zavre. Čemaž operemo in otresemo. Manjši del ga nasekljamo in prihranimo za okras, večino pa za kratek čas potopimo v vrelo vodo, nato pa odcedimo in nasekljamo. Čebulo in česen olupimo ter na drobno nasekljamo. Na kuhalnik pristavimo lonec, v katerem razpustimo maslo. Na njem približno 3 minute pražimo čebulo in česen, da zadišita.
  • Nato dodamo blanširan čemaž in pražimo še eno minuto. Počasi prilijemo jušno osnovo in vse skupaj začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom ter papriko. Počakamo, da zavre in kuhamo 15 minut. Juho odstavimo, počakamo, da se malo ohladi in jo zmiksamo s paličnim mešalnikom.
  • Lonec znova pristavimo na kuhalnik. Počasi umešamo mleko. Pustimo, da ponovno zavre, odstavimo in dodamo še kislo smetano. Pripravljeno juho serviramo v globoke krožnike, jo potresemo s preostalim čemažem in ponudimo.

Dodatni nasveti

Po juhi lahko potresemo tudi popečene kruhove kocke in nariban ementalec.

Za 4 osebe:

  • 300 g čemaževih listov
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 ščepca soli
  • 0,75 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 ščepec mletega belega popra
  • 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka
  • 1 ščepec mlete sladke paprike
  • 0,25 l mleka
  • 40 g masla
  • 2 žlici kisle smetane