Količina:

0


Znesek:

0,00

Zakaj nastane pomladna utrujenost in kako jo preživeti?

Zakaj nastane pomladna utrujenost in kako jo preživeti?

Pomagamo si lahko na več načinov

Pomladna utrujenost se zdi neizogiben del procesa spreminjanja letnih časov, zato jo je treba preprosto nekako preživeti. Spoznajte načine, kako lahko neprijetne simptome kar najbolj omilite in se imate spomladi prav lepo.
To zimo smo pogosto komentirali nadpovprečno visoke temperature za ta letni čas, razpravljali smo o globalnem segrevanju in godrnjali nad nepreglednimi posledicami, ki jih prinaša. Obvezno je bilo treba dodati, da takšne skrajne vremenske razmere slabo vplivajo na zdravstvene tegobe. Čeprav smo lahko nenavadno veliko uživali v toplih sončnih žarkih, se je to večinoma slabo odražalo na splošno vitalnost zdravih in zlasti bolnih ljudi, zato večina med nami željno pričakuje pomlad.

Toda namesto da bi skladno z naravo, ki se začenja intenzivno prebujati in razvijati, pomlad pričakovali polni energije in vneme, tožimo o izčrpanosti, utrujenosti brez razloga, potrtosti, oslabelosti, slabši zbranosti, razdražljivosti, brezvoljnosti in celodnevni zaspanosti.

Nekaj dejstev

  • To stanje opredeljujemo kot pomladno utrujenost, ki jo zgodaj spomladi občuti veliko ljudi.
  • Epidemiološke študije kažejo, da je pomladna utrujenost najpogostejša vrsta utrujenosti, nad katero se ljudje pritožujejo.
  • Bolj so prizadeti ljudje, ki so že sicer občutljivi na vremenske spremembe, saj se njihov organizem slabše prilagaja, zlasti ciklonskim tokovom z nizkim atmosferskim tlakom in južnimi vetrovi.
  • Pomladna utrujenost pogosteje prizadene ženske kot moške.
  • Nad splošnim slabim počutjem se pritožuje več kot 20 odstotkov ljudi, ki obiščejo ambulanto zdravnika splošne prakse, po nekaterih ocenah pa za pomladno utrujenostjo trpi kar vsaka druga oseba.
  • Številni se pritožujejo zaradi težav s krvnim obtokom, občutka nelagodja, pogostih sprememb razpoloženja, nespečnosti, brezvoljnosti, slabe delovne storilnosti, okužb in bledice.

Vitamin C
Pozimi in spomladi je treba uživati čim več sadja in zelenjave. Vitamin C je najučinkovitejši, če ga dobivamo iz naravnih virov, kot če ga uživamo s prehranskimi dodatki, čeprav so pozimi njegovi naravni viri dražji. Količina vitamina C je večja v neobdelanih, surovih živilih. Ob vsakem obroku si privoščite kaj svežega, jejte sadne solate in južno sadje. Veliko vitamina C je tudi v peteršilju, papriki in zelenjavi, manj pa ga je v stročnicah.

Osvežilni spanec
Najboljše zdravilo proti pomladni zaspanosti je – spanec. Zvečer pojdite v posteljo prej kot sicer. Ko se zbudite, takoj vstanite in bodite aktivni. Ko se zbudite, ne poležavajte, saj boste sicer zaspani, brezvoljni in mlahavi. Če boste vstali takoj, boste sveži, razpoloženi in polni moči. Zajtrkujte brez naglice, raje med in marmelado kot narezek in sir.