Količina:

0


Znesek:

0,00

Spehod za vroče dni

Sprehod za vroče dni: PLANINA PREVAL (1311)

V vročih dneh, pa tudi v manj vročih, nas vabi pot, ki večinoma poteka v gozdu, en majhen delček celo čez…brrrrr…res hladne….Bornove tunele.

Z avtom se zapeljemo do Ljubelja, kjer se pred tunelom usmerimo na levo. Peljemo čisto do konca, kjer zagledamo peščeno parkirišče. Ko smo pripravljeni za prijeten sprehod (cca 1,5 ure), se po stezi, ki je čisto na koncu parkirišča, dvignemo za par metrov in že smo utirjeni v pravo smer.

Pot se imenuje Bornova pot. Baron Born je bil Berlinčan, bankir, ki je občasno prihajal na področje Jelendola, kjer je leta 1881 odkupil posestvo. Postavil je gradič Sv. Katarina in se naselil v njem. Kapital je videl v gozdovih in vodi, zato je zgradil centralo za elektriko in žago, ki je kasneje pogorela. Bil je velik ljubitelj lova in iz tujine je pripeljal večje število jelenov, košut in kozorogov. Po nenadni smrti je posestvo nasledil sin Karl, ki je uspešno nadaljeval očetovo delo. Karl Born je bil Žid, zato je leta 1941 imigriral v tujino. Toliko o zgodovini, da boste vedeli, kdo je mož, ki je zgradil omenjeno pot. Uporabljal jo je predvsem za lov, legenda pa pravi, da se je tu srečeval s svojimi ljubicami.
Atrakcija na poti sta dva tunela, ki ju loči čudovit razglednik proti Košutici, Velikemu vrhu in Korošici. Svetujem svetilko in jopico. Po tleh je namreč različno veliko kamenje, strop se tudi rahlo zniža, zato dodatna luč ni odveč. Ko prečkamo malo melišče, nas do planine Preval vodi zložna, prijetna gozdna pot. Pastirska koča na planini Preval-a (odprta v poletni sezoni) se nahaja ob južnih pobočjih Begunjščice (sama koča se nahaja na severni strani manj znanega Čisovca) na prevalu med dolino Drage in Šentansko dolino. S planine, ki je priljubljena izletniška točka, se nam ob lepem vremenu odpre lep pogled, ki seže od sosednje Košute, prek Dobrče (ta se vidi s severnega dela planine) do najvišjih vrhov Julijskih Alp.