Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Iz nevidne strani

Pavel Medvešček - Klančar

Iz nevidne strani
  • Cena brez DDV:

    35,62 €

  • Cena:

    37,40 €

Brezplačna dostava

Zaloga: 2-3 dni

Dodaj v košarico

Opis izdelka


Podnaslov: Razkrite skrivnosti staroverstva
Založba: ZRC SAZU
Avtor: Pavel Medvešček - Klančar
Leto izdaje: 2015
Št. strani: 576
Vezava: Trda

Knjiga Iz nevidne strani neba obsega pripovedno, stvarno in slikovno gradivo iz zahodne Slovenije, prvenstveno iz Posočja, ki ga je z izjemnim občutkom za tematiko, ljudi in prostor zbral Pavel Medvešček. Osrednja tema je stara vera kot način življenja, zato prinaša opise njenih številnih pojavnih oblik.

V knjigi se vrstijo opisi raznovrstnih svetišč, obrednih praznikov, jedi, pijač, potekov obredov, vsakršnih čarov. Povsem razumljivo manjkajo uroki, ki jih lahko poznajo in uporabljajo samo posvečenci.

Življenje v stari veri knjiga dokumentira kot celoten sistem, ki se je udejanjil in opredmetil v vseh vidikih človekovega bivanja. Za vse to nam gradivo ponuja kulturne kode, ki nam odpirajo povsem nove vidike razumevanja naše civilizacije. Njegov popis se dogaja v trenutku, ko je funkcija stare vere izumrla, ko ni več njenih nosilcev in ko se je s tem prekinila tudi tisočletna prisega molka, ki je preprečevala javnost informacij, s tem pa tudi stik z vsemi znanstvenimi disciplinami, ki se ukvarjajo z raziskovanjem preteklosti.

Staroverstvo je vse, kar je povezano s staro vero. Preprosto gre za način življenja, ki so ga nekoč živeli naši predniki, usodno odvisni od muhavosti vremena, skope ali plodne zemlje, smrtonosnih bolezni.

Človekov obstoj je od nekdaj odvisen od dogajanja v naravi. Ob globalnih vremenskih spremembah, ki jih vsakdo čuti na lastni koži, je zaverovancev v vsemogočnosti človeka vedno manj. To zaverovanost je povzročila industrijska doba, ko se je zaradi skokovitega tehničnega napredka za kratek čas dozdevalo, da človek zmore vse.